Αρχική Π.Α.Ο.Δ.ΗΛ. - βιβλιοθήκη - εργαστήρια τέχνης - μουσικά εργαστήρια - θέατρο "Δ. Κιντής" - αναψυκτήριο - επικοινωνία




ανοιχτό πανεπιστήμιο - αστροφυσική
Πρώτη παρουσίαση: «Τα άστρα και οι μύθοι τους»
Η Αστρονομία, συστηματοποιήθηκε ως η επιστήμη των άστρων από τους αρχαίους Έλληνες φυσιολόγους φιλοσόφους και οι απαρχές της βρίσκονται στους προσωκρατικούς Ίωνες φιλοσόφους τον 6ο π.Χ. αιώνα. Μη μπορώντας όμως η ανθρώπινη νόηση να δώσει λογικά ικανοποιητικές εξηγήσεις, όσον αφορά την ύπαρξη και τα φαινόμενα του μαγικού αυτού κόσμου, τα συνέδεσε, μέσα από πολύπλοκους και θαυμαστούς μύθους, με φιλικά και αγαπημένα πρόσωπα ή ισχυρούς θεούς και ήρωες, που η παράδοση τους ήθελε αθάνατους και κραταιούς να ελέγχουν και να κατευθύνουν τις τύχες των ανθρώπων από ψηλά.  Έτσι, γεννήθηκε η υπέροχη ελληνική αστρονομική μυθολογία, αυτό το θαυμαστό παραμύθι των άστρων, που θα το δούμε να ξετυλίγεται από τους αειφανείς αστερισμούς του Βόρειου ουρανού.

Δεύτερη παρουσίαση: «Tο ημερολογιακό ζήτημα από την άποψη της Αστρονομίας»
Αρχικά στους αρχαίους λαούς έχουμε τη συνειδητοποίηση των ΕΠΟΧΩΝ του έτους και την περιοδικότητα συγκεκριμένων αστρονομικών φαινομένων: Θεός Ήλιος και θεϊκή Σελήνη.
Το Ημερονύκτιο  = Εναλλαγή μέρας και νύχτας (φωτεινού και σκοτεινού τμήματος της ημέρας).
Τις φάσεις της Σελήνης
Ορισμός  σεληνιακού συνοδικού μήνα =29,53 ημέρες ή 
επακριβώς: 29,53589 ηλιακές ημέρες.
Σεληνιακό έτος: 12 × 29,53589 = 354,4368 ημέρες
Εβδομάδα: 7 ημέρες και 9 ώρες.
Τροπικό έτος = 365, 2419879 μέσες ηλιακές ημέρες.
Έτσι, άμεση ήταν η απαίτηση για τη δημιουργία εμβόλιμων μηνών.
Δημιουργία, κατ’ αυτόν τον τρόπο, τριών ημερολογιακών συστημάτων.
α) Σεληνιακά ημερολόγια
β) Σεληνοηλιακά ημερολόγια
γ) Ηλιακά ημερολόγια.

Τρίτη παρουσίαση «Αθέατος κόσμος και σύγχρονη Φυσική»
Υπό το βάρος νέων ανακαλύψεων, η επέκταση, διόρθωση και συμπλήρωση, ακόμη και η πιθανή ανατροπή του συνόλου της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης είναι βέβαιο γεγονός, τόσο του παρόντος, όσο και του μέλλοντος. Όταν η ύλη δεν αποτελεί πλέον πρωταρχική αξία, ποιά είναι η φύση της πραγματικότητας;  Πρόκειται για κάτι αληθινό ή για μια πλάνη των αισθήσεων; Ποιά είναι η σχέση Φυσικής και Μεταφυσικής σ’ αυτή την αναζήτηση; ΑΥΤO ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ότι: Δεν είμαστε μια εικόνα, ένα matrix, αλλά κάτι περισσότερο που πρέπει να ανακαλύψουμε μέσα από τη ρέουσα σύγχρονη Φυσική.

Τέταρτη παρουσίαση: «Η πορεία της Αστρονομίας διαμέσου των αιώνων…»
Η Αστρονομία, η μητέρα όλων των επιστημών, έχει τις ρίζες της στις αστρικές παρατηρήσεις των Βαβυλωνίων και των Αιγυπτίων. Συστηματοποιήθηκε ως επιστήμη από τους αρχαίους Έλληνες και τους Αλεξανδρινούς αστρονόμους Τέλος, από την εποχή των πρώτων τηλεσκοπικών παρατηρήσεων του Γαλιλαίου, το 1609, πριν από τέσσερις αιώνες, μέχρι σήμερα η εικόνα του Σύμπαντος, ή του Κόσμου μας αν θέλετε, έχει αλλάξει ριζικά. Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο μικρός πλανήτης μας αποτελεί έναν απειροελάχιστο κόκκο του όλου Σύμπαντος, που ακολουθεί ένα μικρό άστρο, τον Ήλιο μας, ο οποίος βρίσκεται στις παρυφές ενός μικρομεσαίου σπειροειδή Γαλαξία. 

Πέμπτη παρουσίαση: «Υπάρχει ευφυής ζωή στο Σύμπαν;»
Υπάρχει ευφυής ζωή στο Σύμπαν; Τα βασικά φιλοσοφικά ερωτήματα είναι: Πέμπτη παρουσίαση: «Υπάρχει ευφυής ζωή στο Σύμπαν;»
Υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος ή σε άλλα άστρα του Γαλαξία μας;
Εμείς από πού προερχόμαστε, Ποιοι είμαστε ; Πού πάμε;
Είναι ο άνθρωπος μόνος στον Γαλαξία μας;
Αν υπάρχει ζωή στους άλλους πλανήτες πέραν του ηλιακού μας συστήματος, τι έχουν κάνει οι αστρονόμοι για να την εντοπίσουν;









 Login   powered by suntech s.a.